кадър: БНТТя коментира и различни аспекти на пандемията.Над 100 000 са

...
кадър: БНТТя коментира и различни аспекти на пандемията.Над 100 000 са
Коментари Харесай

Омбудсманът: КЕВР все още има време да не допусне увеличаване на цените на тока

кадър: Българска национална телевизия

Тя разяснява и различни аспекти на пандемията.

Над 100 000 са българите, които са преболедиували ковид и не могат да имат европейски здравен документ. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ отвън обсега на този документ остават хората, които са преболедували, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, само че са открили заболяването с антигенен тест. Извън обсега остават и тези хора, които имат антитела, не са открили, че са били заболели. Те даже не са били регистрирани в РЗИ. Тук има неравно отнасяне на другите хора, разяснява омбудсманът.

" Едните ще могат да пътуват без да заплащат PCR, а другите щя би трябвало да заплащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лв. в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този документ е да улесни хората, не да ги затрудни ", сподели Ковачева.

Тя разяснява и други аспекти на пандемията. Оказва се, че децата след изолацията са в доста тежка обстановка на стрес и липса на мотивация. Тинейджърите изпитват два пъти повече боязън, пет пъти повече досада, три пъти повече яд, пет пъти повече неспокойствие, четири пъти повече самотност, два пъти повече безполезност, по данни от " УНИЦЕФ ". Пътят е децата да имат по-добър достъп до психолози, родителите да приказват повече с тях. Някои деца като първокласниците даже не съумяха да изградят обществени умения. Това ще даде отблясъци в бъдеще. Психолозите в учебно заведение сами би трябвало да търсят децата ", сподели Ковачева.

По тематиката с телковете омбудсманът съобщи, че избрана група пациенти са сложени в едно унизително състояние - на всеки 3 години да потвърждават болести, които са необратими. Например при епилепсия или изчезнал крак.

Тези хора би трябвало да събират документи за един доста къс период и те се натоварват физически, финансово, тъй като нямат време да си създадат посоки, самите комисии също се натоварват.

КЕВР към момента има време да не допусне увеличение на цените на тока и парното. 14 % се желае нарастване за София, а Топлофикация София въобще не е подала финансов доклад пред КЕВР и аз запитвам на какво съображение желаят тези 14% нарастване. Липсва оценка за услугите, които топлофикациите си дават на услугите, които оферират, разяснява още омбудсманът Диана Ковачева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР